Bazı programlarda bilgisayarınızda daha derin ayarlar yapmanız gerektiğinde çoğu durumda BIOS ayarlarına girmemiz ve BIOS ayarlarını yapılandırmamız gerekir. Sistem BIOS’unda gerçekleştirebileceğiniz en yaygın eylemlerden birkaçı şu şekildedir: bir BIOS parolası oluşturmak, önyükleme sırasını değiştirmek, yeni bir sabit sürücü yüklemek veya bellek ayarlarını değiştirmektir.
Farklı anakartlar ve bilgisayar sistemleri için farklı BIOS giriş yolları bulunur. Bu yazımızda ASUS dizüstü/masaüstü/dizüstü bilgisayarlarda BIOS’a nasıl girilir detaylı olarak anlatacağız.
ASUS Laptop / Notebook / Masaüstünde BIOS’a nasıl girilir?
Adım 1: Bilgisayarınızı yeniden başlatın veya kapalıysa açın.
Adım 2: Birkaç saniye içinde ASUS logosunu göreceksiniz.
Bu ekranda belirecektir. BIOS, denetimi Windows‘a geçirmeden önce doğru tuşa basmalısınız. ASUS sistemlerine sahip çoğu bilgisayar, BIOS ayarlarına girmek için Del tuşunu kullanır. Diğer bazı ASUS anakartları Ins kullanır ve p5bw-le gibi sistemler bunun yerine F10 tuşunu da kullanabilir.
Eğer doğru tuşa başarılı bir şekilde basamazsanız, bilgisayarı yeniden başlatarak tekrar deneyin. Normalde, hangi konfigürasyon tuşuna basmanız gerektiğini gösteren bir mesaj olmalıdır. Bilgiler genellikle ekranın sağ alt veya sol tarafında görüntülenir. Aşağıdaki ekran gibi.
Not: Bu, BIOS kurulum yardımcı programına girmenin geleneksel yoludur. ASUS bilgisayarınıza, geleneksel BIOS için UEFI yedeği kullanan Windows 11/10/8/8.1 yüklüyse, Windows 11/10/8 bilgisayarında BIOS’a girmek için aşağıdaki talimatları izleyin.
Windows 11/10/8/8.1 UEFI BIOS’a girmek
Windows 11/10 veya Windows 8’de başlangıç çubuğunu açın.
2. Başlangıç çubuğunda Ayarlar’a tıklayın ve PC ayarlarını değiştir kısmını seçin.
3. Bilgisayar ayarları kenar çubuklarından Genel’i seçin.
4. Gelişmiş başlangıç altında, Şimdi yeniden başlat’ı tıklayın. Sistem yeniden başlatılacak ve Windows önyükleme seçenekleri menüsünü görüntüleyecektir.
Önyükleme seçenekleri penceresinde, Sorun gider sekmesine tıklayın.
Bu, çeşitli araçların görüntülendiği gelişmiş seçenekler ekranını ortaya çıkarır. UEFI üretici yazılımı ayarlarını seçin.
7. Sistemi yeniden başlatmak ve UEFI (BIOS) girmek için Yeniden Başlat’a tıklayın.
Artık ASUS anakartında BIOS’u başarıyla kurdunuz. BIOS kurulum yardımcı programında, değişiklik yapmak için tüm işlevler sekmelerini görebilirsiniz. Diğer anakartlar için erişim anahtarları farklı olabilir. Örneğin, Acer ve Dell bilgisayarları Del veya F2 kullanabilir; IBM Computer, yeni bilgisayarlarını başlatmak için F1’i kullanıyor. F10, F12 veya Tab gibi diğer erişim tuşları da bazı Windows sistemlerinde kullanılır. Oturum açma parolasını unuttuysanız ve sıfırlamanız gerekiyorsa, bir Windows parola kurtarma aracı, önyüklenebilir bir disk oluşturmanıza ve BIOS’ta önyükleme işlemini değiştirmenize yardımcı olur, böylece parolayı sıfırlayabilirsiniz.