Nadir de olsa bazı durumlarda CMOS’u sıfırlamanız gerekebilir. Tamamlayıcı Metal Oksit-Yarı İletken olarak da bilinen CMOS, bilgisayarınızın BIOS veya UEFI yapılandırmasını depolamak için kullanılan küçük bir bellek parçasıdır. Bu yapılandırma, bilgisayarınızın başlangıçta ne yaptığını kontrol eder.

Başarısız bir hız aşırtma ayarı nedeniyle BIOS’unuzu bozduysanız, yanlış BIOS ayarlarını değiştirdiyseniz veya bilgisayarınız düzgün şekilde önyükleme yapmıyorsa, BIOS veya UEFI fabrika ayarlarına sıfırlama işlemi her zaman sorunu çözecektir. Bazen bir virüs BIOS’unuza bile zarar verebilir. Sıfırlama sırasında tüm özel BIOS yapılandırmalarınızı kaybedersiniz, ancak bunlar genellikle kolayca sıfırlanabilir. Daha karmaşık bir kurulumunuz varsa, çalışan UEFI ayarlarınızı her zaman yedekleyebilir ve daha sonra geri yükleyebilirsiniz. Şimdi sahip olmayabilirsiniz, ancak gelecek için iyi bir strateji olabilir. Kendi bilgisayarınızı kurduysanız, CMOS’u sıfırlamak kolay olacaktır. Önceden oluşturulmuş sistemler daha seçici olabilir, ancak genellikle aşağıdaki yöntemlerden birini kullanarak bunu yapabilirsiniz.

Not: Kısalık ve tanımlama amacıyla, UEFI bellenimi ve BIOS’a atıfta bulunmak için aşağıda “BIOS” terimini kullanacağız.

Kasa düğmesiyle CMOS’u sıfırlamak

Bilgisayar kasanızda “Sil” veya “Sıfırla” etiketli bir düğme görürseniz, bu CMOS’unuzu sıfırlayacaktır. Bu en kolay yoldur, ancak tüm bilgisayarlarda mevcut değildir. İşte adımlar:

  1. Bilgisayarı kapat.
  2. Bilgisayarı prizden çıkarın. Gücü, güç kaynağının arkasından veya duvardan bağlamış olabilirsiniz.
  3. “Temizle” veya “Sıfırla” etiketli büyük/küçük harf düğmesini arayın. Genellikle güç düğmesinin yanında veya yakınında bulunur.
  4. “Temizle” veya “Sıfırla” düğmesini beş ila on saniye basılı tutun ve ardından bırakın. Düğme küçükse, düğmeye basmak için kalemin ucunu kullanmanız gerekebilir.
  5. Bilgisayarı güç kaynağına yeniden bağlayın ve yeniden başlatın.
  6. BIOS seçeneklerini açmak için uygun tuşa basın. Anakartınıza bağlı olarak bu, F2, F8 veya F12 olabilir.
  7. BIOS seçeneklerini gerektiği gibi ayarlayın. Bazı anakartlar, iyi bir başlangıç ​​noktası olan “optimize edilmiş varsayılanları” yükleme seçeneğine sahiptir.

Anakart düğmesi ile CMOS’u sıfırlamak

Bazı üst seviye anakartlarda, kartta bir CMOS sıfırlama düğmesi bulunur. Bilgisayar kasası açılarak ve kasanın içinde bir düğme bulunarak erişilebilir. Genellikle “CLR”, “CLEAR” veya “RESET” olarak isimlendirilir. Adımlar:

  1. Bilgisayarı açın.
  2. Bilgisayarın fişini prizden çekin. Gücü, güç kaynağının arkasından veya duvar prizinden kesebilirsiniz.
  3. Anakarttaki tüm kapasitörleri boşaltmak için kasadaki düğmeye birkaç kez basın.
  4. Anakarttaki doğru düğmeyi bulun. Nerede bulacağınızdan emin değilseniz, anakart kılavuzunuza bakın. Bunu anakartınızın veya bilgisayar üreticinizin web sitesinde bulabilirsiniz.

cmos sifirlama anakart dugmesi Nadir de olsa bazı durumlarda CMOS'u sıfırlamanız gerekebilir. Tamamlayıcı Metal Oksit-Yarı İletken olarak da bilinen CMOS, bilgisayarınızın BIOS veya UEFI yapılandırmasını depolamak için kullanılan küçük bir bellek parçasıdır. Bu yapılandırma, bilgisayarınızın başlangıçta ne yaptığını kontrol eder.
  1. Parmağınızla veya silgili bir kalemin ucuyla düğmeyi beş ila on saniye basılı tutun. Parmağınızı kullanırsanız, bilgisayarın içindeki herhangi bir şeye dokunmadan önce çıplak metale (kapı kolları iyidir) dokunarak kendinize topraklama yaptığınızdan emin olun.
  2. Bilgisayarı yeniden güç kaynağına bağlayın ve yeniden başlatın.
  3. BIOS seçeneklerini açmak için uygun tuşa basın.
  4. BIOS seçeneklerini gerektiği gibi ayarlayın.

CMOS pilini değiştirerek CMOS’u sıfırlamak

CMOS’u sıfırlamanın başka bir yolunu bulamazsanız, CMOS pilini çıkararak kayıtlı ayarları temizleyebilirsiniz. Bu pil, güç CMOS belleğinin, bilgisayar elektrik prizinden çıkarıldığında bile güçte kalmasını sağlar. Pilin çıkarılması ve değiştirilmesi CMOS’u temizleyecek ve bu da sıfırlamaya zorlayacaktır. Bunun için adımlar:

  1. Bilgisayarı kapat.
  2. Bilgisayarı prizden çıkarın.
  3. Tüm kapasitörleri temizlemek için düğmeye birkaç kez basın.
  4. Anakart üzerinde CMOS pilini bulun. Bu genellikle aşağıda gösterildiği gibi bir CR2032 düğme pildir. Çoğu anakartta, bunları PCI Express yuvalarının yakınında bulacaksınız. Tam konum için anakart kılavuzuna bakın.
  5. CMOS pilini dikkatlice çıkarın. Metal bir klipsle sabitlenmişse, pili klipsin altından dışarı doğru kaydırın. Klipsi bükmemeye dikkat edin.
  6. Birkaç dakika bekleyin ve ardından CMOS pilini değiştirin.
  7. Bilgisayarınızı yeniden başlatın.
cmos pili ile sifirlama Nadir de olsa bazı durumlarda CMOS'u sıfırlamanız gerekebilir. Tamamlayıcı Metal Oksit-Yarı İletken olarak da bilinen CMOS, bilgisayarınızın BIOS veya UEFI yapılandırmasını depolamak için kullanılan küçük bir bellek parçasıdır. Bu yapılandırma, bilgisayarınızın başlangıçta ne yaptığını kontrol eder.
CMOS pili ile sıfırlama

Anakart üzerindeki jumper’ı kullanarak CMOS’u sıfırlamak

Doğru jumper telini manuel olarak ayarlayarak net CMOS işlevini etkinleştirebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları takip edin:

  1. Bilgisayarı kapat.
  2. Bilgisayarı prizden çıkarın.
  3. Tüm kapasitörleri temizlemek için düğmeye birkaç kez basın.
  4. Bilgisayar kasasını açın ve CMOS şeffaf pimlerini bulun. Bu genellikle anakart üzerinde bulunan “CLEAR”, “RESET” ve hatta “clear password” için “CLRPWD” etiketli iki veya üç pinli bir konfigürasyondur.
  5. Paylaşılan bir merkez pimli üç pimli bir yapılandırmada, orta pimi ve daha önce bağlantısı kesilmiş pimi bağlamak için plastik köprüyü hareket ettirin. İki pimli bir yapılandırma için jumper telini tamamen çıkarın.
  6. Birkaç dakika bekleyin ve ardından jumper’ı orijinal konfigürasyonuna geri getirin.
  7. Bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Yukarıdaki yöntemlerden birini kullanarak CMOS’u sıfırlayabilirsiniz. İşinize yararsa bize bildirin. Her şey çalışıyorsa, BIOS ayarlarınızı optimize etmek için bir dakikanızı ayırın.