Windows format sonrası wifi çalışmıyor – driver sorunu

Eğer Windows bilgisayarınız format sonrası wifi kayboldu hatası veya wifi bağlantınızla ilgili sorunlar yaşıyorsanız, sorunun sürücü sorunlarından kaynaklanıyor olması muhtemeldir. Sorunu çözmek için Wi-Fi adaptörünüz için doğru sürücüleri yüklemeniz gerekir.

Ne tür bir Wi-Fi adaptörünüz olduğunu bilmiyorsanız, bunu öğrenmenin en kolay yolu Aygıt Yöneticisi’ni kullanmaktır. Bunu yapmak için Windows tuşu + R’ye basın, Çalıştır iletişim kutusuna “devmgmt.msc” yazın ve Enter tuşuna basın.

Aygıt Yöneticisi’nde “Ağ bağdaştırıcıları” bölümünü genişletin. Wi-Fi adaptörünüzün burada listelendiğini görmelisiniz. Eğer göremiyorsanız, adaptör devre dışı bırakılmış olabilir. Etkinleştirmek için üzerine sağ tıklayın ve “Aygıtı etkinleştir “i seçin.

Ne tür bir adaptöre sahip olduğunuzu öğrendikten sonra, üreticinin web sitesinden doğru sürücüleri indirebilirsiniz. Örneğin bir Realtek adaptörünüz varsa, sürücüleri Realtek web sitesinden indirebilirsiniz.

Sürücüleri indirdikten sonra kurun ve bilgisayarınızı yeniden başlatın. Bunu yaptıktan sonra Wi-Fi’niz tekrar çalışmaya başlamalıdır.

Windows wifi simgesi kayboldu

Bilgisayarınıza yakın zamanda format attıysanız, bildirim alanınızda WiFi simgesi kayboldu sorununu fark etmiş olabilirsiniz. Bu durum sinir bozucu olabilir, özellikle de nasıl düzelteceğinizden emin değilseniz. Peki Windows format sonrası wifi kayboldu ise ne yapacağız?

Bu soruna neden olabilecek birkaç farklı şey vardır. İlk olarak, WiFi adaptörünüzün düzgün bir şekilde kurulduğundan ve çalıştığından emin olun. Eğer öyleyse, bir sonraki adım WiFi ayarlarınızı kontrol etmektir.

Denetim Masası’nı açın ve Ağ ve Paylaşım Merkezi’ne gidin. Adaptör ayarlarını değiştir’e tıklayın. WiFi bağdaştırıcınıza sağ tıklayın ve Özellikler’i seçin.

İnternet Protokolü Sürüm 4’ün (TCP/IPv4) yanındaki kutunun işaretli olduğundan emin olun. Değilse, işaretleyin ve Tamam’a tıklayın.

WiFi’niz hala çalışmıyorsa, bir sonraki adım ağ ayarlarınızı sıfırlamayı denemektir. Denetim Masası’nı açın ve Ağ ve Paylaşım Merkezi’ne gidin. Bağdaştırıcı ayarlarını değiştir’e tıklayın.

WiFi bağdaştırıcınıza sağ tıklayın ve Devre Dışı Bırak’ı seçin. Birkaç saniye bekleyin ve ardından WiFi bağdaştırıcınıza sağ tıklayıp Etkinleştir’i seçin.

Hala sorun yaşıyorsanız, son adım WiFi bağdaştırıcınızı kaldırıp yeniden yüklemektir. Bunu yapmak için Aygıt Yöneticisi’ni açın.

Listede WiFi adaptörünüzü bulun ve üzerine sağ tıklayın. Kaldır’ı seçin.

Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve ardından WiFi adaptörünüzü tekrar kurun.

Ek bir seçenek olarak, bilgisayarınızın kablosuz adaptörünün açık olduğundan emin olun. Bunu yapmak için bilgisayarınızın BIOS veya UEFI menüsünü açmanız ve “Kablosuz Adaptörü Etkinleştir” veya “Kablosuz Adaptör Etkinleştir” gibi bir seçenek aramanız gerekebilir. Bu seçeneği bulamazsanız, bilgisayarınızın kılavuzuna bakın veya modelinize özgü talimatlar için internete bakın.

Kablosuz adaptörünüzün açık olduğunu doğruladıktan sonra, bir sonraki adım bilgisayarınızın Aygıt Yöneticisini kontrol etmektir. Bunu yapmak için Başlat menüsünü açın ve arama kutusuna “aygıt yöneticisi” yazın. Aygıt Yöneticisi penceresinde “Ağ Bağdaştırıcıları” adlı bir bölüm arayın. Kablosuz bağdaştırıcınızın burada listelendiğini görüyorsanız, yüklü ve düzgün çalışıyor demektir.

Kablosuz bağdaştırıcınız Aygıt Yöneticisi’nde listelenmiyorsa, bir sonraki adım sürücülerini yeniden yüklemeyi denemektir. En son sürücüleri genellikle adaptörünüzün üreticisinin web sitesinden indirebilirsiniz. Sürücüleri indirdikten sonra yükleyin ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Yukarıdakilerin hepsini denediyseniz ve bilgisayarınızın wifi simgesi hala görünmediyse, sorun bilgisayarınızın işletim sisteminde olabilir. Windows kullanıyorsanız, “Sistem Dosyası Denetleyicisi” aracını çalıştırmayı deneyin. Bunu yapmak için Başlat menüsünü açın ve arama kutusuna “cmd” yazın. Bu, Komut İstemi’ni açacaktır. Komut istemine “sfc /scannow” yazın ve Enter tuşuna basın. Bu, bilgisayarınızı bozuk dosyalar için tarayacak ve onları onarmaya çalışacaktır.

Yukarıdaki çözümlerden hiçbiri işe yaramazsa, son çareniz bilgisayarınızın işletim sistemini temiz bir şekilde yüklemektir. Bu işlem tüm dosyalarınızı silecektir, bu nedenle önce onları yedeklediğinizden emin olun. Dosyalarınızı yedekledikten sonra, işletim sisteminizi yeniden yükleyin ve ardından kablosuz adaptörünüz için en son sürücüleri yükleyin.