Elmasın en kıymetli madenlerden biri olması yanı sıra diğer bir özelliği de dayanaklılığıdır. Doğada bulunan en dayanıklı maden olan elmas sanayi faaliyetlerinde çok büyük bir ihtiyaç olmasına rağmen gerçek elmasının maliyeti düşünülünce gerçek elması kullanmak pek mümkün değildir. İnsanoğlu elmas kadar dayanıklı ancak bir o kadar da az maliyetli olmayan bir ürüne ihtiyaç duymuşlardır. Bu ihtiyaçlar insanoğlunu elmasının yapayını yapmaya sürüklemiştir.
Gerçek Elmas İle Yapay Elmasın Farkı
Gerçek elmas ile yapay elmasını en belirgin farkı değeridir.. Gerçek elmasın bir karatı bile binlerce Türk Lirasını bulurken, yapay elmas saniye ortamında kömürün özel kazanlarla bin santigrat dereceye varan ısıyla pişirilmesi ile elde edilir. Özünde gerçek elmasını yapımı da benzerdir. Zira gerçek elmas kömürün dönüşümdür. Ancak bu dönüşüm ortalama bin yıl sürer. Toprağın atında bulunan kömür yerin ısısında yüzyıllarca süren bir pişme devrinden sonra elmas halini alır.
Yapay Elmasa Neden İhtiyaç Duyulmuştur
Ağır sanayile birlikte elmas kadar sağlam olan bir maddeye ihtiyaç oldukça artmış ve daha yüksek daha yeni aletler üretebilmek için yapay elmasa ihtiyaç duyulmuştur.
Yapay Elmas Nerede Kullanılır
Artık yapay elmas gündelik hayatta bile sıklıkla kullanılan bir materyal haline gelmiştir. Sanayi sektöründen savunma sektörüne, tarım sektöründen zanaat işçiliğine kadar bir çok sektörde kullanılmaktadır.
Bunlardan bazıları şunlardır;
- Yüksek elektrik santralleri
- Bilgisayar çipleri
- Uzay araçları
- Demir kesme aletleri
- Ağır -sanayi makinaları
- Yüksek güç aletleri
- Radyo istasyonları
- Hava ve deniz araçlarının beyninde
- Telsizler
- Yeni nesil telefon ve benzeri iletişim araçları
- Birçok zanaatkâr tarafından dahi tercih edilmektedir.
Görüldüğü gibi yapay elmasının gündelik hayatımıza bile girmediği yer nerdeyse kalmamıştır. Bununla beraber yapay elmasa olan ihtiyaç gün geçtikçe artmakla beraber buna bağlı olarak yapay elmasının üretimi de artmaktadır.
Nasıl Elde Edilir
Yapay elmas üretiminde en bilinen 2 yöntem mevcuttur. En çok kullanılan yöntem daha düşük maliyetli olması sebebiyle HPHT denilen yönetimidir. Yüksek basınç ve yüksek sıcaklık yöntemi ile yapay elmas elde edilen bu yöntemde karbon elementi, yüksek basınç altında 15000 °C sıcaklığa kadar çıkartılarak gerçek elmas kadar dayanıklı yapay elmas üretilir. İkinci ise kimyasal buhar biriktirme olan CVD yöntemidir. Bu yöntemde bir zemin üzerinde karbon plazması oluşturularak atomların elmas olarak kristal hale getirilmeye çalışılmasıdır ancak bu yöntem diğer yönteme göre oldukça maliyetli olduğundan pek tercih edilmemektedir.
Kaynak: https://guvenilirbahis.vip/