Osmanlıca dediğimiz şey Türkçenin Kuran alfabesi ile yazılmış halidir. Yani yazı dili manasında olup konuşma olarak zaten Türkçedir.

Kültür sanat edebiyat tarihimizin ait eserlerin ve arşivlerimizin hemen hemen tamamı Osmanlıcadır. Dil milletin hafızasıdır sözünden hareketle deriz ki Osmanlıca bu hafızanın en önemli maddesidir.

Osmanlıca Nedir?

Hadd-i zatında Türkçe olup bu lisanın içinde Arapça ve Farsçayı bulunmasını yadırgayanlar olsa dahi bu hal onun için bir zenginlik ifade eder. Bu durumu garipsemeyelim zira Kuran Arapça lisanı olup pek çok dini eserler de Farsçadır. O vakitlerde İslamiyet’in merkezi olan bir devletin lisanının bu üç dili birleştirmesi anormal değil tam tersi normal olup işin doğasıdır.

Ne yazık ki tamamen bizim olan ve günümüzde artık Osmanlı Türkçesi’ni ayrı bir lisan zannedenlerin sayısı maalesef hiç de az değil. Bu düşünceye okumuş denilen insanların bile sahip olması hayli manidardır. Osmanlıcanın bir yazı dili olduğunu bilmeyip bizlere haydi bir Osmanlıca konuş diyenler bile çıkmaktadır.

Osmanlıca demek dedesinden kalmış bir kitabı bir tapu senedini okuyabilmektir, Osmanlı parasını, bir çeşme kitabesini, tarihi bir mezar taşını, camilerde bulunan levhaları, arşiv belgelerini, hatta altından geçtiği üniversite giriş kapısında yazılı olan metinleri okuyabilmek demektir. Kendi kültürümüz, medeniyetimiz, sanatımız ve tarihimiz demek ki bunların kapısı Osmanlıca öğrenmek ile mümkün olur.

Osmanlı Türkçesi

Yukarıda belirtildiği üzere Osmanlıca ayrı bir değil Türkçedir. Bunu ifade eden pek çok aydın vardır. İçimde farklı lisanlar olması ona değer kazandırmış ama asla değerini kaybettirmemiştir.

Bizim bilmemiz gereken şet Osmanlıca denildiği zaman Osmanlı Türkçesi denildiği zaman Türkçe’nin ifade dilmesidir. Ve bilelim ki bu lisan yazı dilidir konuşma zaten bildiğimiz Türkçedir.

Osmanlıca İsimler

Osmanlı Türkçesi konusuna az dahi merakı olanlar isimlerinin nasıl yazıldığını merak eder ve araştırır. Bu konu ile ilgili sitemiz ciddi ve güzel bir çalışma yaparak 1600 den fazla ismi yazdık ve sitemize ekledik. Osmanlıca isminizin yazılışı için Osmanlıca İsimler linkine tıklayarak isminizin yazılışını görebilir veya isminiz yoksa isminizin yazılışını isteyebilirsiniz.

Osmanlıca denince farklı bakmayalım zira atalarımızın lisanıdır. Bir İngiliz Japon ve Çin nasıl kendi tarih ve kültürlerini direk kendileri okuyabilir ve anlarsa bizlerde okuyabilmeliyiz bu çok bir şey değil olması gerekendir.

Dini Hikayeler

Sitemizde aynı zamanda yaşanmış ibret alacağımız dersler alacağımız hoş ve güzel dini hikayeler bulunmaktadır.