Ginger şimdiki adıyla Segway icat edildiği yıl (2002) yüzyılın icadı olarak duyuruldu. Geleceğin ulaşım aracı olarak gösterilen segway’lerin direksiyonu yoktur, aracın içindeki yazılım ve ustaca donanımı sayesinde insan beyninden daha hızlı hareket ediyor. Kullanıcısının hareketlerini anında algılayıp değişikliklere göre hareket ediyor. Segwayler yazılımı sayesinde kullanıcısının nereye gitmek istediğini anlayıp ona göre hareket ediyor. Segway’ler maksimum 20 km. hız yapıyor.

Ginger Tasarımı

Segway’in tasarımını esasen insan bedenine benzetilebilir. Bacaklar yerine Tekerlek, kas gücümüz yerine içerisinde bulunan elektrik motoru, düşünmemizi ve tepki vermemizi sağlayan beynimiz yerine içerisinde bulunan bir grup mikro işlemci kullanılmaktadır. Segway kullanım rahatlığı, güvenilirliği açısından günümüzde kullanılabilecek potansiyeli olan bir araçtır.

Segway’lerin Çalışma Mantığı

Öne doğru eğildiğimizde bunu fark eden Segway içerisinde bulunan eğim ve jiroskopik sensörleri sayesinde fark eder, öne doğru eğildiğimizde tekerlek hızını buna göre ayarlar ve ileri doğru hareket etmeye başlarsınız. Aynı durum arka arkaya giderken de mevcuttur, durduğunuzda ise tekerleklerine doğru komutlar vererek sizi ayaklarınızın üstünde tutmaya devam eder. Tekerlekleri, motoru, dengeyi sağlamak içinse içinde ufak bir kutu vardır. Hangi yöne eğildiğimizi yani açısal farkı kontrol eden 5 adet sensör hareketlerinize göre gerekeni yapıyor.

Açıları algılamak içinse eğilim sensörünü kullanılıyor mantık ise aynı bir su terazisi gibi işliyor farkı ise içerisindeki bir sıvı elektriği iletmesini sağlıyor bu sayede denge işlemini hallediyor, tekerleklere gönderdiği komutlarla dengede durmanızı sağlıyor. Kullanılan sensörler ve üstün tasarımıyla bu araçtan düşmek neredeyse imkansızdır, 10 mikro işlemcisi sayesinde bir bilgisayardan daha zeki hale geliyor.

Motor ve Hareket Sistemi

Segway 2 adet emilimsiz elektrik motoru kullanmaktadır dişli kutusu tekerlek içine monte edilmiştir sürüş esnasında rahat etmemizi sağlıyor. Dönmek içinse kontrol çubuğunu sağa veya sola hareket ettirmemiz yetiyor segway aldığı komutla birlikte bir tekerlekteki hızı düşürüp diğerini arttırıyor. Herhangi bir aksi durumda araç kendini güvenli bir şekilde kapatmaya yarayan destek sistemlerine de sahiptir. Sürüş sonrasında tekrar şarj etmek isterseniz herhangi bir prize takmanız yeterli olacaktır.

Kaynak: https://songiris.net/