FreeDOS nedir Sorusuna kısaca, ‘bilgisayarın işletim sistemsiz hâli’ diye cevap verebiliriz. Aslında FreeDOS, isminden de belli olduğu üzere DOS tabanlı bir işletim sistemidir. Microsoft imzalı bu işletim sistemi MS-DOS ile uyumludur. Grafik arayüzü yoktur. Bu nedenle yalnızca komut satırlarını algılayabilir.
Bir bilgisayarın FreeDOS olması, o PC’de lisanslı bir işletim sistemi bulunmadığı anlamına gelir.
FreeDOS üzerinde hiçbir işlem yapılamaz. Bilgisayar açılınca sizi BİOS ekranı veya siyah bir ekran karşılar.
FreeDOS Ne Demektir?
Bundan yaklaşık 20 yıl önce ortaya çıkan FreeDOS, açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Ücretsizdir ve GNU Genel Kamu Lisansına sahiptir.
‘Free’ sözcüğü İngilizcede ‘serbest, ücretsiz’ anlamına gelirken, ‘DOS’ kısaltmasının açılımı ‘Disk Operating System’ yani ‘disk işletim sistemi’ şeklindedir.
Bir bilgisayar FreeDOS olarak geldiyse, işletim sistemi yok demektir. Bu durumda çalışmayacaktır. Bilgisayarın kullanılabilmesi için Windows 7, 8, 10, 11 veya Wista gibi bir işletim sistemine ihtiyaç vardır.
FreeDOS Özellikleri
- Disk işletim sistemlerinden biridir. Program başlatıcısı diye de tanımlanabilir. Bu sebeple; .bat, .com veya .exe uzantılı dosyaları çalıştırabilir.
- GUI yani grafiksel kullanıcı arayüzü bulunmaz.
- Günümüzde bilgisayar kullanım alışkanlıklarına efektif bir şekilde yanıt veremez. FreeDOS ile bilgisayarı verimli bir biçimde kullanmak imkânsızdır.
FreeDOS Neden Kullanılır?
Sıfır bilgisayarda lisanslı işletim sisteminin bulunması fiyatın yükselmesine yol açar. Üreticiler, bilgisayarları daha uygun maliyetle satışa sunmak istediklerinde FreeDOS seçeneğini tercih eder. Böylelikle fiyata lisans ücreti dâhil olmayacağı için bilgisayar daha ucuza gelir.
Fakat bu şekildeki bir bilgisayar, o hâliyle kullanılamaz. Bundan dolayı bilgisayara Windows, Linux gibi bir işletim sistemi yüklemek şarttır.
Elinizde orijinal bir lisans mevcutsa, işletim sistemi için ayrıca para ödemek istemezsiniz. Bu, gereksiz bir masraf olacaktır. FreeDOS bir PC alıp işletim sistemini kendiniz kurabilirsiniz. Böylece bütçenizden tasarruf etmiş olursunuz.
FreeDOS Avantajları
FreeDOS nedir Sorusunu cevapladıktan sonra FreeDOS neden avantajlı? Sorusuna şöyle yanıt verebiliriz:
İşletim sistemi seçme konusunda özgürlük sunar. Hangi işletim sistemini kuracağınıza kendiniz karar verirsiniz. Bunu yaparken sabit diskinizi istediğiniz gibi bölümlere ayırabilir, kullanım tercihlerinizi kişiselleştirip kendinize göre ayarlamalar yapabilirsiniz.
Böyle bir bilgisayar için ödemeniz gereken ücret daha az olacaktır. Daha düşük bütçeye kaliteli bir PC sahibi olmak istiyorsanız FreeDOS bilgisayar modelleri size hitap eder.
FreeDOS Bilgisayar Alınır mı?
Tabii ki FreeDos bilgisayar alınabilir. Çünkü bu bilgisayarlar ile, işletim sisteminin hazır olarak yüklü geldiği öteki bilgisayar modelleri arasında bir fark yoktur. Tek farklılık, kullanılan sistemden ileri gelir.
Yoksa FreeDOS olması bilgisayarın kalitesini, güvenliğini ve donanımlarını etkilemez. FreeDOS bir bilgisayara istediğiniz işletim sistemini kurup kulllanabilirsiniz.
Ancak işletim sistemi yüklemekle uğraşmak istemiyorsanız, ‘bilgisayarımı hemen kullanmaya başlayayım’ diye düşünüyorsanız FreeDOS olmayan modellere yönelmelisiniz.
FreeDOS PC Almak İsteyenlerin Dikkat Etmesi Gerekenler
Bilgisayarınızda işletim sistemi kurulu gelmeyeceği için önceden bir işletim sistemi edinmelisiniz. Crackli Windows indirmenizi tavsiye etmeyiz. Bu tür dosyalar çeşitli güvenlik riskleri barındırır. Bir Windows lisansı satın alıp, bu lisans ile Microsoft’un kendi sitesinden istediğiniz Windows sürümünü indirebilirsiniz.
Daha sonra elinizdeki ISO dosyasını bir USB’ye yahut DVD’ye yazdırarak kurulum medyası hazırlamalısınız. FreeDOS bilgisayarınızı alınca DVD veya USB üzerinden başlatarak kurulumu yapabilirsiniz.
FreeDOS Bilgisayara Nasıl İşletim Sistemi Kurulur?
Diğer bilgisayarlara işletim sistemi yüklerken hangi adımları izlemek gerekiyorsa, bu tür bilgisayarlar için de aynı şey geçerlidir. FreeDOS’a işletim sistemi kurma, format atma işleminden farksızdır.
Elinizde bir yükleme medyası (örneğin USB) varsa, Bios’tan gerekli ayarlamaları yapıp bilgisayarı USB’den başlatın. Daha sonra kurulum dosyası sizi yönlendirecektir, o aşamaları takip edin.
Sık Sorulan Sorular
Buraya kadar verdiğimiz bilgileri özetlemek gerekirse:
- FreeDOS PC Alınır mı?
Evet. Bir laptop veya masaüstü bilgisayar beğendiğinizi varsayalım. Aynı modelde iki seçeneğiniz olsun: Birinde Windows yüklü, biri FreeDOS. Bu durumda her iki modelin özellikleri aynı olmasına rağmen, FreeDOS bilgisayarın fiyatı daha düşüktür. Zira bu bilgisayarda lisanslı bir işletim sistemi yüklü değildir. Aradaki fark bundan ibarettir. Yoksa teknik bakımdan ikisi de aynıdır. Bu yüzden FreeDOS PC almanın hiçbir riski yoktur.
- FreeDOS Nedir? FreeDOS Ne Anlama Gelir?
DOS altyapısına sahip eski bir işletim sistemidir. PC’nin FreeDOS olması demek, bilgisayarın işletim sistemi barındırmaması, yazılımsal olarak boş olmasıdır.
- FreeDOS Olunca Ne Oluyor?
Bilgisayarda aktif herhangi bir işletim sistemi bulunmadığından dolayı hiçbir işlem gerçekleştiremiyorsunuz. Bilgisayarı kullanabilmek için işletim sistemi yüklemeniz gerekiyor.
- FreeDOS Bilgisayar Özellikleri Nelerdir?
- Belli bir mimariye sahip değildir. Sisteminizin altyapısını siz belirlersiniz. İster Windows, ister Linux veya farklı bir işletim sistemi kurabilirsiniz. Ayrıca bu bilgisayarlar daha uygun fiyatlıdır.
- FreeDOS Neden Ucuz?
Çünkü Microsoft Windows lisansı için ek ücret ödemezsiniz. Bilgisayar, işletim sistemsiz olarak sunulduğu için bu, fiyatın daha makul olmasını sağlar.
Freedos olunca bir şey fark etmez ki. Atarsın flaşa Windows’u kurarsın 2 dk pcye
2 dakikalık iş freedos pc’ye windows kurmak
Bi formatlık işe bakar freedos
Freedos pcye Windows yüklemek falan çok uğraştırıcı
Freedos pc almaktan hep korkardım ama boşmuş