Değişen dünya düzeniyle iş arama ve iş bulma alışkanlıklarında da ciddi değişiklikler oluyor. 2023 yılında bir iş başvurusunda bulunmayı düşünüyorsanız, aşağıda bahsedeceklerimiz kesinlikle ilginizi çekecektir. En önemli 9 iş arama ipucunu öğrenmek için okumaya devam edin.

Sabırlı Olun, Ama Bir Planınız Olsun

İyi bir ekonomide, ortalama bir iş arama süreci üç ila altı ay sürebilir. Kötü bir ekonomide bu süre daha da uzar. Daha az sayıda iş mevcut olabilir ve işverenler bütçe kaygıları nedeniyle bu işleri doldurmakta tereddüt edebilir. İşe alım süreci uzun olabileceğinden, başvurular ve mülakatlar için hazırlanmaya ve mezuniyetten üç ila dört ay önce iş başvurusunda bulunmaya başlamak isteyeceksiniz.

Her Gün En Az Bir Adım Atın

Proaktif olun! Mezun olduktan sonra arkanıza yaslanıp rahatlamak ve bir işin size gelmesini ummak ne kadar kolay olsa da, bunun gerçekten gerçekleşme şansı çok düşüktür. İş arama hedeflerinizin bir listesini oluşturun, bir takvim edinin ve iş haftasının her günü için bir görev yazın. Özgeçmişinizi düzeltmek, başvuru mektubu yazmak, profesyonel toplantılara katılmak ve işverenleri takip etmek için zaman ayırın. CV hazırlama konusunda henüz bir tecrübeniz yoksa, birçok iş arayan tarafından kullanılan hazır örnekler ilginizi çekebilir.

Benzersiz Niteliklerinizi Belirleyin

Başvuracağınız pozisyonları ve kuruluşu araştırmak için biraz zaman ayırın. Sizi diğer adaylardan ayıran özellikleri belirleyin ve bu bilgileri özgeçmişinize ekleyin. İşverenin, becerilerinizin iş gereklilikleriyle nasıl eşleştiğini hızlıca görebildiğinden emin olun.

Dışarı Çıkın

İşverenlerle görüşün. Bağlantılar kurun. İş fuarları, kampüs mülakatları ve diğer ağ kurma etkinlikleri dahil olmak üzere mevcut her fırsattan yararlanın. Bir özgeçmiş tüm hikayenizi anlatamaz, bu nedenle ne kadar kısa olursa olsun yüz yüze bir toplantı size becerileriniz ve deneyiminiz hakkında ek bilgi sağlama fırsatı verir. Profesyonel olduğunuzu gösterin ve kişiliğinizin parlamasına izin verin.

Israrcı Olun

İlginizi çeken işverenleri takip edin. Kalifiye olduğunuzu veya olmadığınızı düşündüğünüz işler de dahil olmak üzere çok çeşitli işlere başvurmanız gerekebilir. Ne kadar çok işe başvurursanız, bir iş bulma olasılığınız o kadar artacaktır. Önemli olan kapıdan içeri adımınızı atmak, becerilerinizi geliştirmek, ağ kurmak ve bir sonraki fırsat için hazır olmaktır.

Network (Ağ)

Reklamı yapılmayan pek çok iş olduğundan, ağ kurmak iş bulmanın en iyi yollarından biridir. Herkesle konuşun – arkadaşlar, aile, komşular, iş arkadaşları ve profesörler. Kendinizi daha rahat hissettiğinizde, alanınızdaki profesyonel organizasyon toplantılarına katılmaya başlayın ve dahil olun. Kariyer ilgi alanlarınızı, coğrafi tercihlerinizi ve diğer ilgili bilgilerinizi paylaşın. Bir sonraki iş fırsatınızın nereden geleceğini asla bilemezsiniz.

Staj yapmayı düşünün

Kampüs staj koordinatörünüzle, akademik danışmanınızla veya profesörlerinizle konuşun. Staj olanakları hakkında bilgi alın. Kuruluşun bir mezunu pozisyon için değerlendirip değerlendirmeyeceğini belirlemek için bir işe alım görevlisiyle iletişime geçin. Bu fırsatlar avantajlar sunmasa da, harika bir deneyim kazanacak, ağınızı oluşturacak ve bir işverenle kapıdan içeri adımınızı atacaksınız.

Zamanınızı ve Becerilerinizi Gönüllü Olarak Kullanın

Gönüllülük yaparak becerilerinizi kazanmaya ve geliştirmeye devam edebilirsiniz. Çoğu zaman, iyi iş bilgisi kaynakları olabilecek kişilerle tanışacaksınız. Harika iş arama tavsiyeleri almak ve olası fırsatları bulmak için bu ağdan yararlanın.

Geçici Çalışmayı Düşünün

Bir istihdam ajansı ile çalışın. Bazıları özgeçmişinizi gözden geçirme, ne kadar profesyonel ve pazarlanabilir olduğunuzu değerlendirme, mülakat becerilerinizin düzeyini belirleme ve bir mülakatta kendinizi iyi temsil etmenize yardımcı olma gibi hizmetler sunar. İstihdam büroları, pozisyonların doldurulmasına yardımcı olmak için en iyi adayları değerlendirmek ve işverenlere sunmak için çalışır. Bu geçici pozisyonların tam zamanlı kariyerlere dönüşmesi mümkündür, bu nedenle çekinmeyin.